bitki kitabı
 
 
 
 
 
     
 

Böğürtlen
Latince İsmi : Rubus
Gülgillerden bahçe çitlerinde, yol kenarlarında kendiliğinden yetişen dikenli bir çalıdır. Yemişi ahududuya benzer, fakat ondan küçüktür. Önceleri kırmızı iken sonraları kararır. Yaprakları; çiçekleri açmadan toplanıp kurutulur. Birçok türü vardır.

Faydası
Yüksek tansiyonu düşürür. İdrar söktürür. Ağız, dil, diş eti ve bademcik iltihaplarını giderir. Ayaklardaki şişlikleri indirir. Gözlerdeki zafiyeti giderir. Mesane taşlarının düşmesine yardımcı olur. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. Haricen kullanıldığı takdirde ağrıları dindirir, yanıkları iyileştirir. Kökü kaynatılıp, suyu içilirse kandaki şeker oranını düşürür. Basura faydalıdır.

Kullanımı
Böğürtlenin meyvesinden, yapraklarından ve köklerinden faydalanılır. Yaprakları kaynatılarak suyu ile gargara yapılırsa ağız, diş eti ve bademciklerdeki iltihaplara iyi gelir. Kökleri kaynatılarak suyu içilirse böbrek kumunun ve taşlarının düşmesine yardımcı olur. Böğürtlenden şurup ve reçel de yapılır. Şurubu göğüs ve solunum yolları rahatsızlıklarında oldukça yararlıdır.
  İçeriği Paylaşın



 
Site içerisinde yayınlanan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi amaçlı değildir. Sağlık sorunlarınız ve tedavisi için Aile Hekiminize başvurunuz.