Turunçgiller familyasından bir ağaçtır. Yaklaşık 10 metreye kadar boylanabilenleri vardır. Yaprakları sert dayanıklı ve düz kenarlıdır. Meyvesi C vitamini bakımından zengindir. Kabuğunun altında sarımtırak, bazılarında ise kırmızı renkte sulu ve dilimli bir öz bulunur. Kabuklarından portakal esansı elde edilir. Tıp ve gıda alanında kullanılır. Çiçeklerinden portakal çiçeği esansı yapılır. İçeriğinde başta C vitamini olmak üzere P, B ve E vitaminleri ile fosfor, magnezyum ve potasyum minerali, bakır, çinko, demir, manganez mineralleri ve protein vardır.
Faydası
Damar sertleşmesini ve felci önler. Soğuk algınlığı, grip ve nezlede faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır. Kansızlığı giderir. Karaciğeri çalıştırır ve safra ifrazatını artırır. Ateşi düşürür. Nekahat devresini kısaltır. Vücuda enerji verir. şeker hastalarına faydalıdır. Susuzluğu giderir. Zayıflatıcıdır. Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürür. Kalp hastalıklarına faydalıdır. Kansere karşı koruyucudur. Sinirleri yatıştırır ve yorgunluğu giderir. Vücuttaki zararlı maddeleri temizler. İçerdiği folik asit özellikle hamileler ve bebek için çok yararlıdır. Çiçeklerinin kaynatılmasıyla elde edilen su, spazm giderir. Kabuklarından yapılan şurup ise, mide hastalıklarında kullanılır. Cilt kırışıklıklarını önler, cildin taze ve pürüzsüz görünmesi sağlar.
Kullanımı
Portakal taze olarak yenir, suyu kullanılır. Reçeli yapılır. Ayrıca çiçeklerinden ve kabuklarından da yararlanılır. Portakal suyu cildi besler. Özellikle yağlı ve normal ciltler için iyi gelir. Çiçekleri kaynatılarak hazırlanan çay, spazmlara karşı faydalıdır. Kabuklarından esans elde edilmesinin yanında mide hastalıkları için de kullanılır.
|
|
|