Yaprakları güzel kokulu ve parçalı, kazık köklü, iki yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri şemsiye halindedir. Tohumları ufak ve esmerdir. Meyvelerinin içeriğinde uçucu bir yağ ve glikozit vardır. Kökünde uçucu yağ, müsilaj vardır. Yaprakları, kökü ve meyvesi kulanılır. A, C, E ve K vitaminleri ile demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum, kükürt ve fosfor mineralleri açısından zengin bir besindir.
Faydası
İdrar söktürür. İştah açar. İltihaplı yaraların iyileşmesini sağlar. Adet sancılarını keser. Yüksek tansiyonu düşürür. Kalbe faydalıdır. Kansızlığı giderir. Kansere karşı korur. Karaciğer şişliğini giderir. Safra akışını kolaylaştırır. Vücuttaki zehirli maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Vücutta biriken suyu boşaltır. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Romatizmada faydalıdır. Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Cinsel isteği artırır. Bağırsakları çalıştırır ve sindirimi kolaylaştırır. Görme gücünü artırır. Kabızlığı önler. Mide ve bağırsak gazlarını söker. Diş etlerini güçlendirir. Saçları canlandırır. Halsizliği giderir. Cilde canlılık verir ve cilt lekelerini azaltır.
Kullanımı
Yaprakları, kökü ve meyveleri kullanılır. Maydanoz taze olarak salatalarda yenirse besin değerleri kaybolmamış olacağından daha yararlıdır. Ayrıca sapları kaynatılıp içilebilir. Maydanoz lapa haline getirilip iltihapların ve yaraların üzerine konursa iyileşmeyi hızlandırır.
|
|
|