Maydanozgillerden; uzunca koni şeklinde ve etli olan kökünden dolayı sebze olarak yetiştirilen bir çeşit bitkidir. İçeriğinde şeker, A vitamini, fosfor ve karotin vardır.
Faydası
Görme gücünü artırır. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Vücuda ve kalbe kuvvet verir. Cinsel gücü arttırır. Bitkinliğe ve kansızlığa iyi gelir. Kansere karşı koruyucudur. Müzmin kabızlığı giderir. Çocuk ishallerini keser. Bağırsak iltihaplarını giderir. Mide ve bağırsak kanamalarını keser. Cilde canlılık verir. Anne sütünü artırır. Diş etlerini kuvvetlendirir. Yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir. Kandaki kolesterol oranını düşürür. Kalp krizi ve felç riskini azaltır. Vücuttaki zararlı maddeleri atmaya yardımcı olarak kanı temizler. Cilde tazelik ve canlılık verir. Böbrek ağrılarını dindirir. Astım, bronşit, ses kısıklığında göğsü yumuşatır, rahatlık verir. Aybaşı ağrıların dindirir. Veremde de faydalıdır. Mide ve onikiparmak ülserinde şikâyetleri giderir. Kalp hastalıkları ve damar sertliğinde faydalıdır. İdrar ve bağırsak gazlarını söktürür.
Kullanımı
Havucun kökü, yaprakları ve tohumları kullanılır. Ayrıca havucun suyu ve turşusu da tüketilir. Havuç suyu mide ve bağırsak hastalıklarına da faydalıdır. Kurutulmuş tohumları kaynatılarak yapılan çay iştah açar ve anne sütünü arttırır. Havuç tohumu, ayrıca aybaşı kanamalarına da iyi gelir. Rendelenmiş havuca limon suyu katılarak hazırlanan maske özellikle yağlı ciltlere çok faydalıdır.
|
|
|