Ebegümecigillerden; büyük ve farklı renklerde çiçekler açan ve daha çok süs bitkisi olarak kullanılan, uzun köklü bir bitkidir. Çiçekleri beyazımsı mor veya pembedir. Hekimlikte kökü ve yaprakları kullanılır. İçeriğinde fazla miktarda müsilaj vardır. Çiçekleri temmuz ve ağustos aylarında, kökleri ise sonbahar aylarında toplanıp, kurutulur. İçeriğinde uçucu yağ, sarı ve acı madde, nişasta, müsilaj, mineraller ve pektin vardır.
Faydası
Ağız, boğaz ve diş eti iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak iltihaplarını giderir. Sancıları dindirir. Bağırsak iltihaplarında faydalıdır. İdrar söktürür ve idrar yollarını yumuşatarak sancıları dindirir. Ciltteki yaraları iyileştirmeye yardımcı olur. Cilt bakımı için de faydalıdır. Dövülmüş hatmi taneleri vücuda sürülecek olursa, sivrisinek ve böcek sokmalarını önler. Vücuda rahatlık verir. Göğsü yumuşatır ve balgam söktürür. Öksürüğü keser. Nezle ve bronşit şikayetlerini azaltır.
Kullanımı
Hatminin kökü, yaprağı ve çiçeği ilaç yapımında kullanılır. Kökleri salata, şekerleme gibi yiyeceklere tat vermek için kullanılmaktadır. Hatmi çiçeği çay yapılıp içilirse soğuk algınlığı, nezle ve öksürüğe iyi gelir. Hatmi tohumu böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Yaprakları ile arı sokan yer ovulursa ağrıyı ve kızarıklığı giderir. Köklerinden çay yapılıp içilebilir.
|
|
|