Karabuğdaygiller familyasından, dere kenarlarında ve sulak çayırlarda kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Haziran-eylül ayları arasında yeşilimtırak renkte küçük çiçekler açar. Yarım metre ile iki metre arasında boylanabilir. İçeriğinde nişasta, şekerler, reçine ve C vitamini vardır. Yaprakları sebze olarak yenir. Efelek olarak da bilinir.
Faydası
Kökü kaynatılıp içilirse kaşıntıları keser. Yeşil tohumları kaynatılıp içilecek olursa, anne sütünü artırır. Mesane tıkanmasını giderir. İştah açar. İshali keser. Vücudu güçlendirir. Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir. Kanı ve bağırsakları temizler. Egzama ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Çayı vücuda rahatlık verir.
Kullanımı
Labadanın kurutulmuş kökü ve yaprakları ilaç olarak, taze bitkisi de sebze olarak kullanılır. Yapraklarından dolma yapılır. Yeşil tohumları kaynatıldıktan sonra elde edilen su içilirse anne sütünü arttırır. Kökü kaynatılıp içilirse kaşıntıları giderir. Yaprakları kaynatılıp lapa haline getirilerek deri hastalıklarında kullanılır.
|
|
|