Kabakgiller familyasından, meyvesi sebze olarak kullanılan otsu bir bitkidir. Kökü saçak şeklindedir. Gövdesi sürüngen, köşeli, ince ve çok uzundur. Üzerinde sert ve kısa tüyler bulunur. Yaprakları büyük, kaba, tüylü; çiçekleri sarıdır. Meyvesinin içinde kabak çekirdeği denilen tohumlar vardır. Lif açısından zengin bir besin olan kabakta, B1 ve C vitaminleri ile potasyum, nişasta, çinkofosfor mineralleri, bitkisel protein vardır.
Faydası
Mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı giderir. İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir. Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler. Prostattan doğan şikayetleri giderir. Basura karşı faydalıdır. Yüksek tansiyonu ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Sinirleri yatıştırır. Cinsel gücü artırır. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Lapası dıştan tatbik edilecek olursa boğaz ağrılarını ve kadınlarda görülen akıntıyı keser.
Kullanımı
Yemeği ve tatlısı yapılır. Kabak tohumu kurutularak kabak çekirdeği adıyla kuruyemiş olarak kullanılır. Kabak, sirke ile birlikte sürülürse uyuz kaşıntılarına iyi gelir. Kabak çekirdeği, bağırsak kurtlarını felç edici özelliği ile bu parazitleri düşürmeye yardımcı olur. Lapa haline getirilip boğaza sürülürse boğaz ağrılarını giderir.
|
|
|