bitki kitabı
 
 
 
 
 
     
 

Mısır
Latince İsmi : Zea Mays, Oleum Maydis
Buğdaygiller familyasından, yaklaşık 2 metreye kadar boylanabilen, dik ve yüksek gövdeli, geniş şerit yapraklı bir yıllık bitkidir. Kökü kalın ve saçaklıdır. Yaprakları şerit gibi, uzun, paralel damarlı, sert ve sivri uçlu, sapsız, kenarları dalgalıdır. E vitamini içermesinin yanında A, B ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir ve bakır mineralleri açısından zengin bir besindir. İki çeşit çiçeği vardır. Erkek çiçekler gövdenin ucunda salkım başak şeklinde, dişi çiçekler ise yaprakların koltuğunda koçan halindedir. Bunlar mısırpüskülü denilen kısmı meydana getirirler. Meyvesi, koçanı üzerinde sıkışık şekilde dizilidir. Rengi açık veya koyu sarı veya kırmızımtırak renklidir. Mısırpüskülünün içeriğinde glikoz, maltoz gibi şekerler, sabityağ, steroller, reçine ve çok miktarda potasyum tuzları vardır.

Faydası
Böbreklere yararlıdır. Vücuda ve zihne enerji verir. Yorgunluğu giderir. Bağırsakları yumuşatır. Mide şikâyetlerini azaltır. Göze ve dişe faydalıdır. Mısırözü yağı kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur ve damar sertliğini önler. Kalp hastalığı riskini azaltır.

Kullanımı
Mısır suda ve közde pişirilerek yenir. Tanelerinden elde edilen mısır yağı ve meyvelerinin ucundaki mısır püskülü kullanılır.
  İçeriği Paylaşın



 
Site içerisinde yayınlanan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi amaçlı değildir. Sağlık sorunlarınız ve tedavisi için Aile Hekiminize başvurunuz.